Natuurbewust Boeren is van Levensbelang – Lisanne Moolenaar, 2025
In het kader van dit project heeft fotografe Lisanne Moolenaar onderzoek verricht naar boeren die de overstap maakten van traditioneel naar duurzaam boeren in Castricum en omgeving. Waarbij zij de focus legde op het behoud van flora en fauna in het Oer-IJ gebied. Ze maakte diverse beelden, zowel vanaf de grond als vanuit de lucht met behulp van een drone. Samen met de boer ging ze het land op om te zien en te horen wat duurzaam boeren inhoudt. Veel boeren kiezen voor minder vee en in de plaats daarvan, in de zomermaanden een mini camping als alternatieve inkomsten bron erbij, welke minder belastend is voor het milieu, een milieuvriendelijke keuze.
Eén foto uit de fotoreportage laat zien dat een boer letterlijk en figuurlijk door zijn knieën gaat op het land.
Het Oer-IJ gebied (het gebied tussen Alkmaar, Amsterdam en Haarlem)
Ooit slingerde de oeroude rivier zich als een trage stroom door Noord-Holland. Deze rivier liet zand en klei achter waardoor er grote veengebieden ontstonden. Mensen creëerden er duinvalleien, kwelwatertjes, eendenkooien, uitzichtpunten, polders met weidevogels en weilanden.
Maar tegenwoordig staat dit landschap onder druk door toenemende verstedelijking. Steden en dorpen breiden zich steeds verder uit, waardoor natuurgebieden worden opgeslokt en de leefruimte voor flora en fauna steeds kleiner wordt. Natuurorganisaties werken hard om deze gebieden te beschermen en te behouden, zoals Natuurmonumenten en Stichting Oer-IJ. Door ze te beschermen, zorgen we ervoor dat weidevogels, planten en andere soorten niet uitsterven en dat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van dit waardevolle ecosysteem. Boeren spelen hierin een belangrijke rol. Zij beheren deze landschappen en ontvangen subsidies om onder andere de populatie van weidevogels te beschermen. Op deze manier dragen zij actief bij aan het tegengaan van verstedelijking en het behoud van een gezond evenwicht tussen mens en natuur.
Van traditionele naar duurzame landbouw
Traditionele landbouw: Focus op maximale productie (veel vee, hoge opbrengsten)
Duurzame landbouw: Evenwicht tussen opbrengst en ecologie, met aandacht voor biodiversiteit. En onderwerpen als biodiversiteit, weidevogelbeheer en CO₂-reductie toegankelijk maken. Door middel van duurzaam boeren kunnen we ook het Oer-IJ gebied behouden. En hiermee ook voorkomen dat er verstedelijking plaatsvindt.