Renée Appelman
Communicatie & Multimedia Design, Hogeschool Utrecht
Met deze minor leer je anders naar foto’s te kijken. Zo was ik eerst voornamelijk bezig met het maken van esthetische foto’s met een diepzinnige gedachte erachter, eerder dan journalistiek/feitelijke inhoudelijke foto’s. Techniek, compositie en inhoud, alles kwam aan bod en daar heb ik echt iets van opgestoken. Mijn project is uiteindelijk gegaan over een klein industriedorpje genaamd Doel, gelegen in België wat dreigde te verdwijnen.

Melanie Beermann
Creative Business, Hogeschool van Amsterdam
Voordat ik de minor begon, was ik al veel aan het fotograferen. Ik heb het altijd al interessant gevonden. Tijdens de minor heb ik veel geleerd over journalistiek. Een verhaal vertellen met foto’s, dat kan nog best ingewikkeld zijn. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je precies wilt overbrengen. Ook heb ik veel geleerd over de geschiedenis van fotografie. Docent Ben kon hier met veel passie over vertellen. Mijn droom is om een fotoserie te maken die wereldwijd wordt gezien. Eerst wil ik beginnen om als freelancefotograaf te werk te gaan. Hopelijk later ook in de journalistieke wereld.  

Claire Bosboom
Communicatie & Multimedia Design, Hogeschool Utrecht
Ondanks dat ik niet van een journalistieke opleiding kwam, sprak mij deze minor erg aan. Een verhaal vertellen met foto’s, dat is nog lang niet altijd even gemakkelijk als ik dacht. In de afgelopen maanden heb ik naast de journalistieke kant ook geleerd hoe je technisch mooie foto’s kan maken. Al met al veel gedaan en leuke opdrachten gehad. Deze minor heb ik met plezier gevolgd en in de toekomst stop ik zeker niet met fotografie.

Claudia Briggeman
New Design & Attitudes, St. Joost school of Art & Design in Breda
Wat ik tijdens deze minor heb geleerd is om gewoon te doen. Op mensen afstappen en ze aanspreken, een praatje maken en oprechte interesse tonen. Mensen staan dan al veel opener om gefotografeerd te worden en zijn veel enthousiaster en socialer dan je soms zou verwachten. Laat de wereld met jou fotografie zien waar zij trots op zijn, wat hun passie is en wie zij zijn. Wat voor de één heel normaal is voor de ander onbekend. In de toekomst wil ik fotografie combineren met design, om onder andere de branding sterker te maken. De documentaire kant zal ik altijd meenemen tijdens het fotograferen.

Lincy de Bruijne
Opleiding Creative Business, Hogeschool van Amsterdam
In de jaren hiervoor heb ik om eerlijk te zijn nauwelijks mijn camera in mijn handen gehad. Ik was wel altijd creatief met het fotograferen met mijn telefoon. Dit komt doordat ik gewoonweg niet wist hoe cameratechnieken werkten. Ik weet nu dat het echt een kwestie van doen is, en het alleen maar aan jezelf ligt en je zeker niet bang moet zijn om fouten te maken. Ik durfde ook niet snel foto’s te maken van onbekende mensen, al helemaal niet van dichtbij. Maar na veel fotograferen sta ik veel sterker in mijn schoenen. Door de minor ben ik eindelijk over deze drempel heen en kan ik mezelf nu een voltallig fotograaf noemen.

Inez Hogeveen
Illustratie, Willem de Kooning Academie Rotterdam
Door de minor Fotojournalistiek en Beeldredactie, is er voor mij een geheel nieuwe wereld naar boven gekomen. Als student op de kunstacademie ben ik voor een tijd benieuwd geweest naar fotografie maar lagen mijn interesses, wegens door mijn vaardigheden, nog elders. Tot het moment dat ik zoekende was naar een nieuwe manier om een visueel en vertellend beeld te creëren: zo kwam ik hier terecht. Nu weet ik eindelijk hoe een camera echt werkt, heb ik een bredere beeldbank die uit fotografen bestaat en een hele grote passie voor zowel digitale als analoge fotografie ontwikkelt. Nu ben ik gemotiveerd om mijn kunstopleiding (illustratie) af te sluiten met een fotoproject.  

Maaike Kemmeren
Toegepaste Wiskunde, Fontys Eindhoven
Omdat ik voor de aanvang van deze minor nog nooit heb gefotografeerd, heb ik een introductie gekregen tot fotografie en alle ins- en outs van mijn camera leren kennen. Ook heb ik geleerd wat het betekent om een fotojournalist te zijn en op pad te gaan om nieuws te zoeken. Hiermee kom je toch meer dingen tegen dan je van tevoren zou kunnen bedenken. In de toekomst blijf ik fotograferen, en wie weet wat hier ooit nog meer van gaat komen. Maar voor nu is het een leuke nieuwe hobby. 

Max Klunder
Ondernemerschap & Retailmanagement, Hogeschool Utrecht
Ik denk dat mijn grootste ontwikkeling tijdens deze minor mijn camera beheersing is. Waar ik vóór deze minor dacht de camera te begrijpen en alleen de sluitertijd veranderde, ben ik nu de man van standje Manual.

Aschwin Krens
Mondzorgkunde, Hogeschool Utrecht
Tijdens de minor ben ik erachter gekomen hoeveel kracht en impact een foto met een achterliggend verhaal kan hebben. Voorheen was ik mij hier nooit van bewust en vond ik het leuk om ‘mooie’ foto’s zonder verhaal te maken. Daarnaast heb ik mij verbaast over de sociale impact die de foto industrie in het verleden op de toekomst heeft gehad. In het vervolg zal ik meer naar de achterliggende gedachte van foto’s kijken om zo te begrijpen wat de fotograaf wil vertellen.

Nienke Marsman
New Design & Attitudes, St. Joost school of Art & Design in Den Bosch
Tijdens mijn project ‘’Loss of vision’’ ben ik buiten mijn comfortzone gegaan. Ik heb namelijk voor het eerst met VR gewerkt. Dit was een grote uitdaging voor mij omdat ik hier nog geen kennis over had. Aan de hand van experimenteren en YouTube video’s ben ik hier aardig uitgekomen.  Ik ga de kennis die ik heb opgedaan gebruiken in mijn toekomstige projecten. Ik zal nu sneller met verschillende media experimenteren om mij zo breed mogelijk te oriënteren en mijn kennis te verbreden.  Zo hoop ik uit te vinden waar mijn hart ligt en waar ik graag verder mee zou willen in de toekomst. 

Domenica Muilwijk
Illustratie, Willem de Kooning Academie Rotterdam
Naast het oefenen van fotografie en de lessen over het leren omgaan met een camera, heb ik tijdens deze minor geleerd om op mensen af te stappen, contacten te leggen en naar buiten te gaan op zoek naar goed beeld. Ik heb geleerd om te kijken en te luisteren en op die manier verhalen te vinden die ik kan vertellen. Door verhalen te vertellen, zowel die van mezelf als die van anderen wil ik mensen verbinden en dichter bij elkaar brengen.

Romy Nijhoff
Creative Business, NHL Stenden
Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in de verschillende vormen van storytelling. Van boeken, films en series tot gesprekken voeren met mensen; verhalen zijn er om verteld te worden. Verhalen vertellen aan de hand van fotografie was nieuw voor mij, maar dit is zeker iets wat ik tijdens de minor heb geleerd. Waar woorden soms te kort schieten, kan een foto zo veel meer zeggen. Het vastleggen van momenten en documenteren van gebeurtenissen is een nieuwe passie die ik heb ontdekt en mee heb genomen in mijn dagelijks leven.

Bregje van Ruijven
Communicatie, Hogeschool Utrecht
Tijdens deze minor heb ik heel veel nieuwe inzichten gekregen in de techniek van fotografie. Ik heb geleerd hoe ik portretten het beste kan schieten. Daarnaast heb ik ook veel van de creativiteit van mijn medestudenten geleerd.

Nadia van der Sar
Communicatie, Christelijke Hogeschool Ede
De afgelopen tijd ben ik het steeds leuker gaan vinden om verhalen te vertellen door middel van beeld. Overal zijn toffe verhalen te vinden die aandacht verdienen en die het waard zijn om te fotograferen. Ik heb geleerd om met meer zekerheid op pad te gaan met mijn camera, omdat ik nu weet hoe een camera écht werkt. Daarom wil ik in de toekomst nog meer leren over de combinatie van beeld en storytelling, want hoe leuk zou het zijn om later als fotojournalist te werken!

Jasmijn Smit
Communication & Multimedia Design, Arnhem
Tijdens de minor Fotojournalistiek & Beeldredactie heb ik kennis gemaakt met verschillende theoretische en praktische aspecten van het vak fotografie. Ik heb mijn vaardigheden verder ontwikkeld rondom fotografie. Ik hoop deze vaardigheden en kennis toe te kunnen passen in mijn toekomstige loopbaan. Het vertellen van een verhaal d.m.v. foto’s zal later goed van pas komen, omdat ik in de richting van communicatie & media zal gaan werken. 

Desiree van Werven
Communicatie & Multimedia Design, Hogeschool Utrecht
Voordat ik aan deze minor begon had ik helemaal geen verstand van fotocamera’s of fotograferen. Ik wist alleen dat fotografie mij heel erg fascineerde, ik was ook altijd bezig met foto’s maken op mijn telefoon. Met deze minor heb ik geleerd waar je op moet letten wanneer je foto’s maakt, ik heb de techniek van een fotocamera leren begrijpen en misschien wel het belangrijkste: ik heb een nieuwe passie gevonden met het volgen van de minor. Alle lessen die ik heb geleerd neem ik mee in de toekomst en ik hoop dat ik nog veel meer met fotografie mag doen.

Olaf Westerhof
Milieukunde, van Hall Larenstein, Leeuwarden
Wat ik tijdens deze minor heb geleerd, is dat je het gewoon moet gaan doen. Niet te veel twijfelen over wat je gaat fotograferen, maar ga gewoon fotograferen. Want door te doen zal je leren wat goed is en wat niet. Ik ga dit vanaf nu toepassen door het uit te blijven voeren, want ik wil hiermee verder en zal daar mede door deze minor werk van gaan maken. Ik heb door deze minor ook de tijd gehad om het uit te vinden en ik ben erachter gekomen dat ik het heel leuk vind. 

Indy Zomerdijk
Communicatie & Multimedia Design, Hogeschool Utrecht
Ik heb tijdens deze minor geleerd om een goede fotoserie te maken met veel afwisselende beelden, dus een sterk beeldverhaal neerzetten met weinig tot geen tekst.

Top