Aangespoelde verhalen - Irisabella Klaassen

Aangespoelde verhalen

- Irisabella Klaassen -

Strandjutten is al eeuwenlang een onderdeel van de Texelse cultuur. Het is ontstaan doordat er armoede woedde op het eiland. Bewoners vanuit verschillende dorpen gingen het strand op om te zoeken naar aangespoeld wrakhout. Dit konden ze uiteindelijk weer gebruiken als brandstof of bouwmateriaal. In deze tijd is strandjutten nog maar een hobby van een paar Tesselaars, het is een traditie die aan het uitsterven is. Met deze expositie wil ik de passie en unieke verhalen delen van de strandjutters Theo en Maarten.

” Jutten is meer dan een passie, het is een stuk van mijn leven waarin ik weer samen kan zijn met mijn opa en vader” – Maarten Brugge

Theo Kooiman
Theo Kooiman (80 jaar), geboren in De Koog op Texel, is oud-jutter en is nog één van de weinige die over is van de oude generatie jutters. Als kleine jongen was hij al op het strand van Texel te vinden om te kijken of er nog interessante en leuke spullen waren aangespoeld. Groot spul, klein spul, van alles sleepte Theo mee van het strand. Al snel ontdekte hij dat het jutten echt een passie van hem was geworden. Toen Theo ouder werd ging hij na elke westerstorm op de fiets naar het strand om te kijken welke spullen hij mee naar huis kon nemen.

Jaren geleden kwam het nog vaak voor dat er schepen aan de kust van Texel op de klippen liepen. Theo was als jutter na een storm vaak al vroeg op het strand te vinden en kwam door aangespoelde wrakstukken er snel achter of er een schip in nood was. Hij heeft de KNRM meerdere keren geholpen met reddingsacties en heeft daar uiteindelijk ook 33 jaar in dienst gezeten. Zijn passie voor jutten heeft ook geleid tot een carrière vol met actie.

Theo is al jaren geleden gestopt met jutten vanwege zijn leeftijd, maar veel van zijn gejutte spullen zijn nog bij hem op het erf te vinden. Van aangespoeld hout heeft hij bollenkisten gemaakt voor zijn bollenbedrijf, verschillende aangespoelde spullen hangen aan zijn schuur én onderdelen van schepen staan bij hem in de voortuin en in huis. Theo mag dan wel gestopt zijn met jutten maar deze passie blijft voor altijd in zijn bloed stromen.

Maarten Brugge
Maarten Brugge, geboren in 1980 op het eiland Texel, komt uit een echte familie van strandjutters. Vanaf jongs af aan ging hij al met zijn opa (Cor Maas) en zijn vader (Henk Brugge) het strand op om te kijken welke parels er waren aangespoeld na een westerstorm. Een aantal jaren geleden zijn de opa en vader van Maarten overleden, maar hij zet met trots deze familietraditie en bloedlijn voort.

Als er een westerstorm is geweest aan de kust van Texel, dan staat Maarten al om zes uur ’s ochtends in weer en wind met zijn fiets op het strand. De route die hij aflegt is van De Hors naar de Slufter, een route van bijna 30 kilometer over het strand. In deze tijd valt er helaas niet meer zoveel te jutten als vroeger, maar dit weerhoudt Maarten niet om met jutten te stoppen. Als hij iets vindt op het strand wat mee naar huis kan dan bindt hij het met touwen vast aan zijn fiets. En als er iets groots is aangespoeld wat niet gelijk mee naar huis kan, dan wordt het door Maarten verstopt in de duinen zodat hij het later mee kan nemen. Een oud trucje die door vele jutters werd gebruikt. Jutten doet Maarten vaak alleen maar soms vindt zijn dochter het ook leuk om mee te gaan.

De spullen die Maarten in de afgelopen jaren heeft gejut verzamelt hij in een zelfgebouwde schuurtje of wordt opgehangen in de achtertuin. Van het hout dat hij heeft gevonden maakt hij zijn eigen meubels.