Charlotte Vos

Kleurrijke werkelijkheid

In de fotoserie ‘Kleurrijke werkelijkheid’ zijn 21 mensen met het syndroom van Down gefotografeerd. Van jong tot oud en één voor één uniek, maar ook met veel overeenkomsten. In Nederland leven 13.000 mensen met het syndroom van Down, die net als wij allemaal van elkaar verschillen.

Iemand met het syndroom van Down heeft van chromosoom nummer 21 geen twee, maar drie exemplaren. Dit is ook de reden waarom er in de serie 21 mensen zijn geportretteerd.

Er bestaan veel negatieve vooroordelen over het syndroom van Down. Deze vooroordelen worden belicht in serieuze zwart-wit portretten. In tegenstelling tot dit beeld wordt de positieve, vrolijke, lieve en vooral kleurrijke werkelijkheid weergegeven in de kleurenbeelden.

Sinds 2017 is het mogelijk om tijdens de zwangerschap een NIPT-test te doen, een test die onderzoekt of je toekomstige kindje het syndroom van Down heeft. Deze test is sinds afgelopen jaar gratis en hierdoor is de drempel om te testen alleen nog maar lager geworden. Met alle negatieve vooroordelen van dit moment zal het geboortecijfer van deze prachtige mensen zorgwekkend dalen.

Zelf had ik nooit een betere en leukere broer kunnen wensen dan mijn broer Sebastiaan met het syndroom van Down!

Ouders van Lukas: "Wij krijgen hartjes in onze ogen als we naar hem kijken. Het is mooi om te zien hoe hij in het leven staat. En hoe hij ons daardoor in het leven laat staan.

Klik op de foto’s voor de Kleurrijke werkelijkheid. 

Lukas

Ik ben Lukas en ik hou van het leven. Van lekker eten, chillen met mijn vrienden en keten met mijn broers. Ik houd ook van skiën, surfen en free runnen. En ook van pretparken en achtbanen. Maar het allermeest houd ik van mijn meisje. Als ik naar Nelum kijk, zie je hartjes in mijn ogen.

Eva

Ik houd van veel dingen. Ik ben gek op onze hond Kyra en mag haar hond elke dag eten geven. Ook word ik blij van Barbies en van puzzles. Ik ben heel erg trots op mijzelf wanneer het is gelukt om de puzzel helemaal zelf te maken! Ook wandelen in het bos, fietsen op de tandem en speeltuintjes opzoeken vind ik geweldig.

Joran

Ik zit sinds 9 okt 2021 op hockey en ik vind het ontzettend leuk! Al sinds ik er kwam dacht ik dat ik het allerliefste wilde proberen om keeper te zijn. En nu hebben ze het nog aan me gevraagd ook! Hoe leuk is dat. Natuurlijk kan ik het nu nog niet zo goed maar soms hou ik echt al wel een balletje tegen en afgelopen zaterdag kreeg ik al even een speciale keepers training. Die ga ik vaker krijgen. Ik hou ook heel erg veel van fotograferen, soms ga ik helemaal plat op de grond liggen om mooie foto’s van planten en kleurige bloemen te maken. Daarna bewerk ik de foto’s en stuur ze naar mijn familie of ik zet ze op Facebook en Instagram.

Max

Ik ben Max, van 9 jaar oud. Ik houd heel veel van buiten spelen, vooral met een bal en een hoepel. Dure cadeautjes heb ik niet nodig, want hier speel ik toch niet mee! Verder maak ik veel grapjes en houd ik ervan om lekker gek te doen. Toch wel een klein boefje!! Als laatste houd ik ook veel van muziek en hard met de liedjes meezingen.

Nelum

Hi, ik ben Nelum [Nèlloem]. Het liefst zing ik de hele dag. Daar word ik ontzettend blij van. Ik luister veel naar muziek en houd ook van dansen en schrijven. Ik zou heel graag een keer meedoen in een musical. Mijn lievelingsdier is een paard. Zwemmen vind ik héérlijk. Soms wil ik graag een zeemeermin zijn. Ik houd van de zee en sinds kort ook van surfen. Dat is heel cool. Ook ga ik graag op date met mijn lieve vriend Lukas. Er is zoveel waar ik blij van word!

Rik

Ik ben Rik. Ik ben een ontzettend lieve jongen die heel erg van grapjes maken houdt. Het is fijn om naar muziek te luisteren, Kensington en Metallica zijn mijn favo bands. Ik vind skiën onwijs leuk om te doen en sinds kort ben ik net zoals mijn moeder verslingerd aan Zumba.

Emma

Mijn naam is Emma, ik houd van poppen en alles van unicorn is leuk. Ik vind het ook leuk om lippenstift en parfum op te doen. Sinds kort heb ik een roze fiets gekregen, dus ik ben hard aan het oefenen om dit te leren!

Joost

Ik ben Joost, een vrolijke duizendpoot. Ik woon gezellig met mijn vrienden op de Wiekslag en ik heb het daar enorm naar mijn zin. Ik ben een actieve, sportieve jongeman, die op 10 juni de 4 Engelse Mijl van Zwolle gaat lopen, graag gaat hockeyen, aan fitness doet en op woensdagavond mijn danstalent laat zien. ik houd ervan om buiten te zijn, in de tuin, op de schommel, op de fiets of op safari in Zuid-Afrika of bij het Lauwersmeer, ik geniet volop!

Sebastiaan

Hoi, ik ben Sebastiaan. Ik ben nu nog 17 jaar, maar word al bijna 18. Ik maak video's over mijn dagelijks leven en plaatst deze op YouTube. Ik hoop net zo beroemd te worden als Enzo Knol. Verder vind ik het leuk om te hockeyen, surfen, free runnen, surfen, gamen, basketballen, spelletjes doen en nog veel meer! Ik ben goed in het maken van grapjes en sinds kort kan ik ook erg goed fietsen. Mijn lievelingseten is een hamburger en ik knuffel graag met mijn hond Beau en houd van gek doen met mijn beste vriend Lukas. Een keer in de week loop ik met veel plezier stage bij Uniek, dit is een bakkerij en lunchroom in Nunspeet. Dit vind ik erg leuk om te doen. Dikke vette peace!

Mara

Hallo, ik ben Mara en ik ben 21 jaar. Ik ben een actieve dame. Ik werk 4 dagen. Dit doe ik 2 dagen bij B&D in Zwolle en ik werk ook 2 dagen bij de Kas van Kaat. Ik vind het leuk om te werken op deze 2 plekken. In mijn vrije tijd vind ik veel dingen leuk en soms ook een beetje spannend. Op zaterdag ga ik altijd hockeyen. Als ik thuis ben vind ik het heerlijk om muziek te luisteren en mandala’s te kleuren.Ik vind het ook leuk om te klimmen. Soms doe ik dit met mijn vader. Groetjes van Mara.

Quinten

ik ben Quinten, een super lieve, sociale jongen van 19 jaar. Ik ben helemaal gek op mijn familie en apetrots op mijn 2 jongere broertjes Timo en Maxime! En onze lieve pup Ollie! Èn de allergrootste fan van Max Verstappen! Ik ga nog 3 dagen naar school en loop 2 dagen in de week stage op zaterdag bij Brownies en Downies in Apeldoorn. Om de zaterdag werk ik daar ook, zodat ik nog naar mijn andere grote hobby kan en dat is Hockey. Nog 1 jaar ga ik naar school en daarna ga ik werken bij B&D. Ik vind het daar geweldig en ga er met zoveel plezier naar toe!

Ezra

Ik ben Ezra van 9 jaar oud. Ik ben een vrolijke rakker en houd enorm van flierefluiten, buiten rommelen en papa helpen met klusjes of werken in de tuin. Ik kan ook heerlijk ondeugend zijn en van alles uitvreten. Ik ga heel graag naar school en ik ben leergierig. Verder houd ik enorm van muziek.

Gijs

Ik ben Gijs en ik ben echt een familiemens. Ik vind het leuk om voetbalstanden bij te houden op de computer. Daarnaast ben ik graag met suikertante Corry en speel ik het liefste de hele dag gezelschapsspellen of kijk ik mijn favoriete natuurfilms.

Lola

Hi, ik ben Lola. Ik ben een vrolijke eigenwijze dame die geniet van het leven. Ik ben dol op spelletjes en houd van een lekker potje geinen en lachen met mijn familie, vrienden en klasgenoten. In mijn vrije tijd doe ik aan zwemtraining en ga ik één keer in de maand op logeerweekend bij Spelderholt. Hier ontmoet ik steeds meer nieuwe vrienden. Ik ben gek op zingen, ik luister elke dag muziek. Ik geniet van gekke uitdagingen die via YouTube te volgen zijn en ik kan hier dan erg hard om lachen. Ik loop nu stage bij het Volkshuis waar ik help in de bediening. Dit kan ik erg goed! Ik kijk graag naar foto’s van mijn leven, hier verzin ik dan mooie verhalen bij. Ik ben een echte zonnestraal!

Marin

Mijn naam is Marin, ik ben 25 jaar oud en woon zelfstandig in een begeleid wonen appartementencomplex. Ik ben verzot op de Belgische strip Jommeke. Er zijn ongeveer 315 nummers uitgebracht en ik heb inmiddels een verzameling van ruim 250 exemplaren. Ik zorg dat ik fit blijf met hockey en één keer in de week in het krachthonk. Als je mij ooit wilt ontmoeten, dan moet je op maandag of donderdag langskomen bij Brownies en Downies in Zwolle!!

Lotte

Ik ben Lotte. Ik ben 21 jaar. Ik woon in Harderwijk, samen met mijn ouders Joep en Judith. Mijn oudere zus Sanne woont in Utrecht. Vier dagen in de week werk ik in Harderwijk, bij Piekado (cadeauwinkel en atelier) en bij Brownies & Downies. Op woensdag en in het weekend ben ik vrij. Ik vind het dan leuk om spelletjes te doen, of filmpjes te kijken op mijn IPad. Ik luister graag naar muziek, help regelmatig met bakken in de keuken, ga wekelijks tennissen, drink graag iets op een terrasje, vind het leuk om een stukje te fietsen op de tandem en kan heerlijke knuffels geven.

Celine

Ik ben Celine van 35 jaar. Er zijn een heleboel dingen waar ik gelukkig van word. Ik vind het fijn om veel mensen om mij heen te hebben en ik ga er ook graag op uit. De agenda helemaal vol gepland staan, ik vind het prima! Toch geniet ik er ook van om lekker in mijn appartement te chillen. Ik kijk dan graag naar filmpjes op mijn telefoon. In mijn appartement wonen ook “Leo en Lianne”. Dit zijn mijn cavia’s. Ze roepen me als ze iets willen eten of aandacht willen. Ik vind het fijn dat ze er zijn en houd ervan om ze te knuffelen.

Marin

Mijn naam is Marin, ik ben 25 jaar oud en woon zelfstandig in een begeleid wonen appartementencomplex. Ik ben verzot op de Belgische strip Jommeke. Er zijn ongeveer 315 nummers uitgebracht en ik heb inmiddels een verzameling van ruim 250 exemplaren. Ik zorg dat ik fit blijf met hockey en één keer in de week in het krachthonk. Als je mij ooit wilt ontmoeten, dan moet je op maandag of donderdag langskomen bij Brownies en Downies in Zwolle!!

Eline

Ik ben Eline van 21 jaar oud. Ik hou van grapjes en gezelligheid. Ik werk 5 dagen per week in Harderwijk en ik ben gek op mijn familie en vrienden. Ik heb al jaren tennisles en samen fietsen vind ik ook erg fijn. Spelletjes spelen doe ik veel en ik vlog mijn belevenissen en deel dit graag met anderen. Ook kan ik verder enorm genieten van borrelen en eet dan graag bitterballen.

Over de Fotograaf

Hi, mijn naam is Charlotte en ik ben 22 jaar oud. Ik studeer Commerciële economie en woon al een aantal jaar met veel plezier in het mooie Utrecht. Van jongs af aan heb ik een passie ontwikkeld voor fotografie. Foto’s maken op vakantie, tijdens feestjes of langs het hockeyveld. Natuurlijk wel op de automatische stand, want echt verstand had ik niet van een camera. Na een aantal leerzame maanden gaat dit steeds beter en is het mij gelukt om een fotoserie van 42 portretten te maken!

ik ben erg trots op het eindresultaat van mijn serie, Kleurrijke werkelijkheid. Het is een erg persoonlijk onderwerp, maar ik ben super blij dat ik dit samen met mijn broer Sebas heb mogen doen.

Met alle zekerheid kan ik zeggen dat ik voorlopig nog niet zal stoppen met fotograferen.

Top