Het belang van de vrijwilliger

Voor een kleine vereniging als Keijenburgse Boys, uit het Achterhoekse Keijenborg, zijn de vrijwilligers super belangrijk. Zij houden de club draaiende zonder hier zelf een financiële beloning voor te krijgen. Ondanks hun goede werk staan ze liever niet in de belangstelling. Maar helaas wordt het vrijwilligerswerk steeds minder populair, gelukkig heb ik bij Keijenborg vier toppers kunnen vinden waarmee het belang van vrijwilligers duidelijk wordt. 

Dit zijn allemaal vrijwilligers in verschillende rollen binnen de vereniging. Gerard (rechts in beeld) is verantwoordelijk voor de lijnen van alle velden. Hij vindt het belangrijk dat dit soort rollen binnen de vereniging worden uitgeoefend. ‘Het is zonder lijnen toch moeilijk voetballen, je zit amper of de bal in of uit is. Maar voor een vereniging als Keijenborg wil je natuurlijk veel doen.’ Maar ook voor scheidsrechter Koen (Linksonder), teamleider Koen (Midden onder) en voor kantinemedewerker Bram (Rechtsonder) is dat natuurlijk het geval. 

Zo is de scheidsrechter natuurlijk van belang om het mogelijk te maken dat er wedstrijden gehouden kunnen worden. ‘Weinig mensen binnen doen dit en vanwege een blessure kan ik niet meer voetballen. Zo ben ik toch nog betrokken bij de club’, aldus scheidsrechter Koen. Ook voor de andere Koen is het vrijwilligerswerk belangrijk. ‘Het maakt mij niet uit wat anderen vinden, ik haal er zelf namelijk veel plezier uit.’ Ook Bram krijgt wel reactie op zijn werk, maar dat is vaak positief. ‘De meeste reactie krijg ik bij het indoen van de laatste ronde, maar als ze gaan bedanken de mensen je allemaal.’

Zelf ben ik een jongen van het dorp en vrijwilliger van de vereniging ook erg betrokken bij Keijenburgse Boys. Het is een soort trots, een vertegenwoordiging van je dorp. Je wilt natuurlijk dat dat dan zo goed mogelijk op de kaart wordt gezet. Daarom ben ik sinds een paar jaar begonnen met opstarten van een goed draaiende website en enkele social mediakanalen. Het zijn allemaal dingen die helpen om het beeld van een club als de mijne omhoog te helpen. En daar de mensen hierboven ook hard mee bezig. Hopelijk blijft dat zo, want een dorp als Keijenborg zonder voetbalclub, is niet meer hetzelfde. De leefbaarheid gaat er dan uit en dat zou voor jongeren zoals mijzelf vreselijk zijn. Daarom is en blijft het belangrijk dat we ons als Keijenborgers blijven inzetten voor onze mooie vereniging. En dat gebeurt gelukkig massaal. 

Top