Weggooien? Mooi niet!

Kevin de Meijer (HBO-ICT)

Niet alleen is dit een ijzersterk motto, het is ook het doel van meer dan 2500 Repair Cafés wereldwijd. In Nederland zitten zo’n 500 van die cafés, die de afgelopen jaren behoorlijk hebben kunnen vestigen in Nederland. De huidige bezoekers zijn voornamelijk mensen die het concept kennen, en een enkeling die via via achter deze cafés is gekomen.

Want wat doe je als je magnetron of stofzuiger ineens niet meer werkt. Als je product binnen de garantie valt kan je het opsturen naar de leverancier. Maar dit is niet altijd het geval, en soms is de garantie een vraagteken. De EU is gelukkig bezig om deze situatie te verbeteren met het right to repair, maar voor alles wat daar nog niet onder valt is er dus het repair café.

Hier zitten vrijwilligers met een passie voor, en kennis van elektronica, die je graag helpen je product weer werkend te krijgen. Je kan het zo gek niet bedenken of het komt wel langs. Bladblazers, stofzuigers, klokken, magnetrons en zelfs piano’s en fietsen. Vraag een reparateur naar een product, en het is waarschijnlijk al eens langsgekomen.

"Dankjewel voor de reparatie, maar ik krijg wel ruzie thuis, mijn vrouw had namelijk al een nieuwe uitgezocht..."
Klant van repair cafe Hilversumse Meent
Top