De jeugd van tegenwoordig

Melissa Schuringa

Als je aan een kind vraagt wat hij/zij later wil worden, zullen er veel antwoorden met ‘brandweer’. Velen zijn gefascineerd door de grote rode brandweerwagen met sirenes en zwaailichten en de heldhaftige acties die de brandweer verricht. Toch zwakt deze droom af wanneer kinderen ouder worden. Maar dat geldt niet voor allemaal…

“Opgelet! Opstellen! Geef acht! Rechts richten! Afdeling staat! Op de plaats rust! Rust! Jeugdbrandweer Bussum uitruk gereed!”

 

 In Nederland zijn er zo’n 156 brandweerkorpsen met een jeugdafdeling, de zogeheten jeugdbrandweer. Kinderen tussen de 12 en 18 jaar met een passie voor het vak leren hier bijna alles wat met de brandweer te maken heeft op een leuke en leerzame manier, van blussen tot hulpverlening. Er wordt veel geoefend in de praktijk, maar ook theorie is een belangrijk onderdeel. Daarnaast is een goede samenwerking essentieel en daarom wordt daar ook veel aandacht aan besteed. Tijdens de landelijke wedstrijden, georganiseerd door Stichting Jeugdbrandweer Nederland, kunnen de jeugdploegen vanuit het hele land laten zien hoe goed zij verschillende vaardigheden beheersen.  

Neem een kijkje bij de jeugdbrandweer in Bussum. Hier komen jongens en meiden elke woensdagavond samen voor een oefening. Momenteel zijn ze hard aan het oefenen om tijdens de aankomende wedstrijden te laten zien dat zij de lage druk goed onder de knie hebben. Dit houdt in dat ze als ploeg een brand kunnen blussen vanaf een brandkraan door middel van een aflegsysteem met verdeelstuk. Hierbij gaat het niet alleen om het blussen zelf, maar vooral ook om de communicatie en samenwerking binnen de ploeg. Zo wordt er gewerkt met commando’s die worden gegeven door de bevelvoerder, de leider in de ploeg.    

Deze jongeren hebben er echt niet altijd zin in en liggen soms liever op de bank met hun telefoon, maar het is hun passie en ze willen niks liever dan bij de vrijwillige of beroepsbrandweer wanneer ze volwassen zijn. Ook dit is de jeugd van tegenwoordig. 

Top