Nagenoeg perfect

In deze reportage zie je beide kanten van de medaille van het werk van Grands Rêves. Dit horecabedrijf is het liefdeskind van chef David Hadziantoniou en sommelier Simon Joris Willemse, twee jonge en gepassioneerde starters. Ze leven voor de horeca en hebben grote dromen, vandaar de naam Grands Rêves. David heeft de opleiding Zelfstandig werkend kok gevolgd, terwijl Simon halverwege de opleiding International Hotel Management overstapte naar de opleiding Bar Academy. Ook is hij goed op weg om de jongste vinoloog van Nederland te worden. 

De luxe caterings en private dinings die Simon en David verzorgen, zijn nagenoeg perfect. Fouten horen simpelweg niet bij hun werkwijze. Deze hoge standaard hebben ze meegekregen uit hun praktijkervaring in gerenommeerde sterrenrestaurants zoals Restaurant Fred**, FG Restaurant** en Zeezout*. Hoewel ze bij een catering een oestermes en een aansteker vergaten, wisten ze te improviseren: met een breekbaar keukenmes openden ze de oesters en met een overdreven gasbrander staken ze de kaarsen aan. 

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal stoppers en faillissementen van midden- en kleine bedrijven in het eerste kwartaal van 2024 is gestegen ten opzichte van 2023. Starten in de cateringbranche blijft echter aantrekkelijk: voor het eerst zijn er nu meer dan 20.000 cateringbedrijven geregistreerd in Nederland, en het aantal cateringbedrijven is in tien jaar bijna verviervoudigd. 

Dat neemt niet weg dat de jongens hard moeten blijven werken en innoveren om een goede positie te behouden; ze doen dit werk immers pas een jaar. Hun grootste aandachtspunt als jonge starters is het ontbreken van een eigen pand. Aanvankelijk zochten ze daarom vaak een fijn plekje op hun school om de boekhouding en administratie te doen. Een groot deel van de mise en place (het voorbereiden en organiseren van ingrediënten en gereedschappen voor het koken) doen ze nu nog thuis. Daarom zijn ze op zoek naar een plek om een kantoor en een goede keuken in te richten. Wel of geen eigen pand, met louter 5-sterrenreviews lijkt het erop dat Grands Rêves meer blijft pieken dan dalen. 

Ik ben Noah, student Integrale Veiligheidskunde, horecamedewerker en druk bezig met voorbereidingen voor een carrière bij Defensie. Daarnaast ben ik een levensgenieter en liefhebber van lekker eten en drinken. Op Koningsdag 2023 ontvluchtte ik Nederland met mijn beste maat Gijs. Onze bestemming? Blueness van chef Sergio Herman in Antwerpen. God… alleen die oesters al, uiteraard met supplementen kaviaar van 25 euro per schepje. We keken elkaar met volle mond aan en concludeerden: dit is waanzinnig. (Na al deze verfijning en luxe gingen we overigens helemaal kwijt in de club… iets met balans). Eten en drinken kan echt een beleving zijn. Simon en David weten dat als geen ander en brengen die beleving naar mensen toe. Zij zorgen dat mensen genieten, en ik vind dat prachtig. Met deze fotoserie vertel ik een verhaal over hun werk, maar het heeft ook een vleugje van mijn karakter als levensgenieter. Lieve mensen, LEEF!

“Daarom ik drink, om me niet te houwe.” – Young Ellens

Top