PASSIE VOOR DE SPORT

Daan Kalksma

Hoe houd je de passie voor sport als je een olympisch seizoen achter de rug hebt waar je ook nog eens drie keer goud hebt gewonnen? Je zou denken dat alles bereikt is wat bereikt kan worden in de schaatssport maar voor Irene Schouten is dit anders.

Tijdens de Olympische winterspelen in Beijing behaalde Irene goud op de drie kilometer, vijf kilometer en de mass-start. Het behalen van deze uitzonderlijke resultaten heeft natuurlijk ook veel energie gekost in de voorbereiding. Het komt vaak voor dat sporters na zo een intensieve voorbereiding het seizoen na de spelen minder goed presteren.

Haar coach, Jillert Anema, zei zelf ook dat het zelden voorkomt dat een sporter na een olympisch jaar nog zo dominant kan zijn maar Irene is dit seizoen het tegendeel aan het bewijzen. Ze traint hard door en wint daarbij ook nog eens bijna alle wedstrijden waar ze aan de start verschijnt.

De marathons aan het begin van het seizoen (en soms tussendoor als het uitkomt), haar favoriete afstanden op het world cup kwalificatietoernooi en verschillende world cup wedstrijden heeft ze al op haar naam weten te schrijven. De aandacht die ze krijgt van de media is hierdoor ook enorm.

Irene Schouten is en blijft door haar passie voor de sport een van de meest noemenswaardige schaatsers uit de Nederlandse geschiedenis.