Afvalverwerkingsbedrijf in Leidsche Rijn.

Tussen het afval werd het lijk van een onbekend baby gevonden.

(30 oktober 2006)

Tim de Lang

Schuldige Streken

Deze serie gaat over de plekken waar de meest gruwelijke dingen gebeurd zijn. Elke plek draagt zijn eigen verhaal en de zielen van zijn slachtoffers. De aanleiding voor dit project is de onwetendheid van mensen over de plekken om hun heen. Als je geluid hoort bij de buren verzin je een logische reden, zoals de buurman die zijn teen stoot of iets wat valt. Maar wat je bijna nooit denkt, is dat er iets ernstigs aan de hand kan zijn. Ik vind het belangrijk dat we als mensheid meer op elkaar letten, zodat een deel van deze ernstige gebeurtenissen in de toekomst kunnen worden voorkomen. In deze serie wordt benadrukt dat deze locaties gangbaar zijn voor iedereen. Het zijn plekken waar je normaliter geen seconde bij stilstaat als je erlangs loopt, maar waar zich toch gruwelijke dingen hebben afgespeeld. 

De dorpen, steden en streken die worden behandeld zijn: Aarlanderveen, Delft, Doetinchem, Haarlem, Hilversum, Leidsche Rijn, Nieuwegein, Rotterdam, Voorthuizen, Weesp, Wehl en Zevenaar. 

De plekken die ik gefotografeerd heb in deze serie zijn het plaats delict van verschillende onopgeloste moordzaken. Op al deze plekken hebben mensen hun laatste adem uitgeblazen en de nabestaande hebben tot de dag van vandaag geen antwoorden. Herken jij deze plekken? Weet jij meer?

Parkeerplaats aan de Treinweg in Aarlanderveen, Leidenaar 'De Indiaan' Hans Schonewille (47) werd doodgeschoten gevonden naast de vuilnisbak. (11 juni 1999)

Parkeerdek van metrostation de Slinge in Rotterdam, Sedar Soares (13) werd doodgeschoten door een automobilist die een sneeuwbal van Sedar op zijn auto kreeg. (1 februari 2003)

De Korte Muiderweg in Weesp, De verbrande bebloede kleding en het paspoort van Zwollenaar Habib Mhedhbi (43) werden gevonden na zijn mysterieuze verdwijning. (16 juni 2000)

Parkje aan de Muyskenlaan in Delft, Wilma Bres (32) werd na een avond uitgaan om 3.00 uur op weg naar huis op brute wijze doodgestoken. (16 juli 1989)

Ravensewetering in Nieuwegein, Het levenloze lichaam van Sjaak Gerwig (18) werd drijvend met een enorme hoofdwond gevonden in de sloot. (2 april 1995)

Parkeerplaats Stroeze Zand in Voorthuizen, Het levenloze lichaam van de Belgische Denis Van den Broeck (45) werd in zijn auto gevonden. (13 februari 2023)

De Stadsgracht in Zevenaar, 's Ochtends werd het gewurgde lichaam van Linda Mens (36) in de struiken gevonden. (30 juli 1999)

Bosgebied Haarlemmerhout in Haarlem, Het doodgestoken lichaam van Theo Kroon (34) werd gevonden in de bosjes. (16 juli 1991)

Appartement 48D aan de Oosterengweg in Hilversum, Het zwaar mishandelde levenloze lichaam van Pablo Hermeler (50) werd gevonden door de politie. (14 juli 2011)

Colijnlaan in Doetinchem, Cafer Güngör (53) opende de deur om 6.00 uur omdat de bel ging waarna hij werd doodgeschoten in zijn deuropening. (2 juli 1994)

Spoorwegovergang in het bos naast Wehl, Onbekende witte man met fors postuur kwam om 23:40 onder een trein doordat hij op het spoor lag. (13 maart 1992)

Over de Fotograaf

Mijn naam is Tim de Lang en ik ben naast fotograaf van de serie ‘Schuldige Streken’ ook microbioloog. Naast mijn interesse voor de micro-organismes van onze wereld ben ik ook altijd erg geïnteresseerd geweest in de waargebeurde misdaad en de psychologie achter deze gruwelijke daden. Mijn interesse voor dit onderwerp is gewekt door podcasts en documentaires over moordzaken en vermissingen. 

De grootste inspiratie voor mijn project is de fotografe Chloe Dewe, die verhalen vertelt door middel van de ambiance in haar foto’s. Met series als ‘Shot at Dawn’ en ‘In Search of Frankenstein’ krijg je een gedachtengang en gevoel die je normaliter niet voelt bij foto’s met mensen erin. Door Chloe is mijn idee van wat fotografie moet zijn veranderd en daarom heb ik uit haar projecten veel inspiratie gehaald. Ik vond locaties fotograferen erg tof omdat je veel meer bezig bent met compositie en toon in je beelden. Dit komt doordat de locaties stil staan in tegenstelling tot mensen, waarbij je het perfecte moment moet vatten.

Top