Tirzah van Bemmel

Een leven in de lucht


Als klein jongetje mocht Herman IJsseling vroeger in de zomervakanties op het marineterrein van schiereiland Harssens rondlopen, waar zijn vader bij een scheikundig laboratorium werkte. Hij vond het leuk om naar de vele boten te kijken en hier foto’s van te maken met zijn eigen cameraatje. Zijn gezin lag dan met hun motorkruiser in de haven bij Den Helder, waardoor Herman ook vaak met de fiets naar luchthaven De Kooy ging om vliegtuigen en helikopters te spotten. Een interesse die op jonge leeftijd begon en hem niet meer heeft losgelaten.


Toen hij op de middelbare school zat, had Herman een bijbaantje bij luchtvaartblad Avia. Eén van de artikelen die hij schreef, ging over de geschiedenis van luchtfotografie in Nederland. Gaandeweg ontdekte hij dat dit was wat hij wilde doen. In 1984 richtte hij op 19-jarige leeftijd zijn eigen bedrijf Flying Focus op en maakte hij zijn eerste fotovlucht. Een echte doorbraak bereikte Herman al snel met de foto’s die hij schoot van een kotter in de venijnige Noordzee. Maritieme luchtfotografie bleek een gat in de markt en de telefoon bleef rinkelen.


Nu, bijna veertig jaar later, heeft Herman duizenden onderwerpen vastgelegd. Geen vlucht is hetzelfde en dat vindt hij zo mooi aan dit beroep. Vanuit zijn hangaar met drie speciaal aangepaste vliegtuigen opereert hij op Texel en blijft hij staande in een steeds veranderende markt. Ondanks de risico’s, heeft Herman een passie voor één speciaal type fotowerk: stormvluchten. Zo’n 4 keer per jaar stijgt hij op met windkracht 9 tot 10 en legt hij schepen, vuurtorens en andere objecten in spectaculaire weersomstandigheden vast. Hier heeft hij veel bekendheid mee gekregen.

In mijn fotoserie komt het verhaal van Herman aan bod, waarin er een kijkje wordt gegeven in zijn bijzondere beroep en zijn verbinding met de lucht.

“Het is een voorrecht om boven zee te vliegen en achter de horizon te kunnen kijken”

Benieuwd naar uitzichten van Herman tijdens zijn vluchten?

Over de Fotograaf

Ik ben Tirzah van Bemmel, een 23-jarige Creative Business-student uit Aalsmeer. De interesse in het vastleggen van dingen in de natuur en het creëren van mooie beelden begon al op jonge leeftijd. Ik kreeg mijn eerste eigen cameraatje toen ik tien jaar was en vond het fantastisch om hiermee te experimenteren. Ik trok op pad om de lucht, landschappen, dieren, maar vaak genoeg ook mijn eigen kat voor de lens te zetten. Nu, jaren later, is fotografie nog steeds een hobby waar ik graag mee bezig ben. Tijdens de minor Fotojournalistiek & Beeldredactie heb ik mij beziggehouden met veelzijdige projecten, waaronder deze reportage over het beroep van Herman IJsseling. Een indrukwekkende ervaring waar ik mij met enthousiasme voor heb ingezet. Ik kijk terug op een ontzettend leuke en leerzame minor en ga met veel nieuwe kennis op zak door met fotografie!

Top