Vallen en opstaan

Dyanne Verkuil

Bob (20), Roy (32) en Henk (57), drie mannen in een totaal andere levensfase maar toch met elkaar verbonden door Trainingscentrum Arbeid (TeCeA). Hier kunnen mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, een chronische ziekte of een lichamelijke beperking onder begeleiding werken of leren; een plek waar ze elkaar begrijpen, ze niet zielig gevonden worden, iedereen elkaar helpt en er altijd ruimte is voor een grapje. Een plek waar tegenslagen voorkomen, maar positiviteit en doorzettingsvermogen de overhand hebben.

 

BOB (20)

Wanneer je aan Bob vraagt wat hij het leukst vindt aan TeCeA, zegt hij “alles”. Bob is elke dag ergens anders te vinden en houdt zich met verschillende klussen bezig. Op donderdag en vrijdag werkt hij bij TeCeA Alkmaar. Hier demonteert hij fietsen, haalt hij fietslampen en -wielen uit elkaar. Bob is de grappenmaker in de groep en steekt met zijn lach iedereen aan. Een beetje zelfspot kan ook geen kwaad, daarom plakte hij “Bob spoort niet” op zijn eigen rolstoel. Toch is een momentje rust voor Bob ook fijn, zodat hij serieus en geconcentreerd aan het werk kan gaan. 

Video afspelen

ROY (32)

Om Roy goed te leren kennen, heb je geduld nodig. Hij is een man van weinig woorden, maar zijn gezichtsuitdrukkingen spreken boekdelen. Hij en Chris zijn binnen TeCeA een onafscheidelijk duo en zijn hier vier dagen in de week te vinden. Het lijkt of ze elkaar al jaren kennen, terwijl dit in werkelijkheid nog maar een paar maanden is. Samen hebben ze een vol rooster gevuld met wandelen, oefeningen en klusjes doen, muziek maken en boogschieten. Deze activiteiten gaan gepaard met veel humor. Er gaat geen dag voorbij zonder te lachen met deze twee.

Video afspelen

HENK (57)

Henk is dan wel de oudste van het stel, maar werkt niet minder hard dan de rest. En dát met alleen zijn linkerarm en -hand. Henk is vijf dagen in de week te vinden bij TeCeA Heerhugowaard en werkt hier voor de ‘Broodgodin’: een bedrijf die zuurdesembrood pakketten verkoopt. Henk meet het meel af en pakt de pakketten in. Voor hem bekend terrein, want hij werkte voor lange tijd in een koekfabriek. Schort om, pet op, handschoenen aan en gaan.  

Video afspelen

Met dank aan de cliënten en begeleiders van TeCeA Alkmaar en Heerhugowaard.
In het bijzonder Bob, Roy, Henk, Chris en Marjolein.

En dank aan TS Visuals, voor het afdrukken van de panelen.

Top