Am I so different now?

Vera Teuwsen

Een eerste indruk; daar krijg je geen tweede kans voor zegt men altijd. Binnen minder dan  een halve seconde hebben we al beoordeeld of we de ander fysiek aantrekkelijk vinden, en binnen twee seconden weten we of iemand veilig of juist een gevaar lijkt te zijn. Een volledige eerste indruk hebben we maar liefst binnen dertig seconden klaar. Het is moeilijk te veranderen; moeilijk om een persoon anders te zien dan in jouw eerste constatering. Toch vertaalt bepaalde informatie zich soms in een – bewuste of onbewuste – verandering van mensen hun mening.

Een mening, puur en alleen gebaseerd op het verleden van een persoon. Dit is iets waar honderdduizenden mensen in Nederland mee te maken krijgen: ineens is het lastig om de juiste voornaamwoorden te gebruiken of is de persoon in kwestie tóch niet zo knap. De maatschappij is zich steeds meer bewust van het feit dat de mensheid uit meer bestaat dan enkel het mannelijke of vrouwelijke geslacht. Diversiteit en de acceptatie ervan worden steeds vaker doorgegeven op generaties en vormen gespreksstof aan de keukentafel. Tóch denken mensen nog vaak in genderhokjes.

Met mijn project hoop ik bewustwording te creëren bij mensen over hun kijk naar trans personen. Op het eerste gezicht zie je enkel portretten van mooie mensen, pas daarna lees je een stukje over hun trans verleden. Ik nodig de kijkers uit om met deze informatie nog eens naar de portretten te kijken met de vraag ‘Am I so different now?’. Zij kunnen bij zichzelf nagaan of zij nu met een andere blik naar de foto’s kijken. Op deze manier hoop ik hen bewust te maken over een eventuele verandering in hun blik. In hoeverre laat jij een persoon definiëren door dat kleine stukje informatie?

Kijk jij verder dan hun transzijn?

Swipe over de foto’s om de verhalen te lezen.