Down op de zorgboerderij

Yolanda, een vrouw met het syndroom van Down, volgt al bijna tien jaar met veel plezier vijf dagen per week dagbesteding op de zorgboerderij. De boerderij biedt een kleinschalige dagbesteding voor mensen met een beperking. Voor hen is het een echte boerderij waar ze kunnen leren op het gebied van tuinbouw, dierenverzorging of een ander werkgebied.

Yolanda heeft het syndroom van Down, ze woont nog thuis bij haar ouders en dagbesteding is van belang om haar ouders van zorg te ontlasten. Ze heeft een hartafwijking en ervaart paniekaanvallen in nieuwe situaties, daarom zijn ritme en structuur essentieel voor Yolanda. De zorgboerderij biedt haar precies dat. Dankzij een dagelijks schema met vaste taken en gezamenlijke maaltijden op vaste tijden, vindt Yolanda de rust en het plezier die ze nodig heeft. Yolanda’s emoties zijn intens en ze uit deze duidelijk, of het nu vreugde, boosheid of verdriet is. Waar zij vroeger schreeuwend op de grond lag van boosheid, kan zij nu dankzij de begeleiding en structuur haar emoties veel beter onder controle houden. 

We hebben vaak lagere verwachtingen van mensen met het syndroom van Down, maar Yolanda bewijst dat ze veel kan bijdragen op de boerderij, van onkruid wieden tot het schoonmaken van de ezelhokken. Ze heeft ook een grote passie voor paarden; ze rijdt en verzorgt de paarden regelmatig. Haar droom is om later een eigen paard te hebben. 

 

Ze houdt heel erg van dingen regelen en anderen aan te sturen. Haar sterke en eigenwijze karakter toont dat ze meer is dan alleen schattig. De boerderij biedt Yolanda en andere mensen met een beperking een onschatbare omgeving waar ze sociale contacten kunnen opbouwen en steun en waardering krijgen van de begeleiders. Iedereen hoort erbij en kan een steentje bijdragen aan de maatschappij. Yolanda’s verhaal benadrukt het belang van kleinschalige zorgboerderijen voor mensen met een handicap. Haar enthousiasme en inzet op de zorgboerderij komen duidelijk naar voren op de foto’s, die laten zien hoeveel vreugde en voldoening de dagbesteding haar brengt.

Mijn naam is Marin Hofstra, ik ben 24 jaar oud en studeer Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam. Fotografie heeft altijd mijn interesse gehad, dus het maken van deze expositie vond ik ontzettend mooi om te doen. Voor het gekozen thema ‘leven’ ging ik op zoek naar een onderwerp dat bij mij past. Zo kwam ik uit bij een zorgboerderij met dagbesteding, vanwege mijn interesse in mensen en natuur, gecombineerd met zorgverlening aan mensen met speciale behoeften.  Ik kreeg de kans om Yolanda te volgen op de boerderij en heb deze kans met beide handen aangegrepen. Met mijn foto’s hoop ik bij te dragen aan een breder begrip en waardering voor mensen met het Downsyndroom, en ook de waardevolle rol die een zorgboerderij in onze samenleving speelt.

Top