De reis naar moederschap

Welkom bij de fotoserie ‘de reis naar moederschap’, waarbij je een inkijkje krijgt in de dagelijkse werkzaamheden van gynaecoloog Liv Freeman, tijdens haar spreekuren met zwangere vrouwen. De foto’s tonen de verschillende onderzoeken die tijdens de controles worden uitgevoerd. Deze fotoserie biedt een dieper inzicht in het essentiële werk van een gynaecoloog en benadrukt het belang van zorgvuldige controles tijdens de zwangerschap

Vrouwen bezoeken een gynaecoloog vanwege een verhoogd risico tijdens hun zwangerschap of bevalling. Denk aan een vroeggeboorte bij 5 maanden, een keizersnede of een stuitligging in de voorgeschiedenis. Andere redenen zijn hoge bloeddruk, suikerziekte of een eerder kind met een afwijking. Een gynaecoloog voert soms andere – of vaker – controles uit dan een verloskundige. “We zijn vooral beter in de risico-inschatting van hoger risico zwangerschappen en geboortes.”

Het doel van de handelingen op de poli gynaecologie is het controleren of een zwangerschap normaal verloopt of dat er zaken zijn die extra aandacht nodig hebben. De bloeddruk wordt gemeten om een eventuele hoge bloeddruk op te sporen. Dit is iets dat bij ongeveer 10% van alle zwangerschappen voorkomt, maar anders complicaties voor moeder en kind met zich mee kan brengen.

“Daarnaast doen we het onderzoek van de buik om te voelen of de baby goed groeit en of de baby goed indaalt in het bekken. En luisteren of de hartslag goed is. Dat doen we ook met de echo, kijken hoe de baby ligt, of het hartje klopt, of de baby goed groeit.”

Het is belangrijk dat vrouwen op controle komen om te zien of hun zwangerschap goed verloopt, en zo de uitkomst voor moeder en kind positief te beïnvloeden. Bovendien kunnen ze vragen stellen over hun reis naar het moederschap.

Waarom is Liv Freeman gynaecoloog geworden…?

“Ik heb voor dit vak gekozen omdat het het mooiste vak van de wereld is. Je kan mensen tijdens een heel intensieve en soms ook emotionele periode bijstaan en goed leren kennen. Je kan ze tijdens de bevalling bijstaan en als er dan een gezonde baby geboren wordt, dan is dat een feestje. Maar ook als het minder goed afloopt, bijvoorbeeld als ouders een kind verliezen, kun je echt iets voor ze betekenen.”

Mijn naam is Kim Sorée, ik ben 20 jaar oud en studeer Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht. Het volgen van deze minor was totaal anders dan mijn opleiding, maar dat maakte het juist zo leuk. Ik had nog nooit zo veel gefotografeerd, maar ik vond het erg leuk om actief bezig te zijn en mijn creativiteit in te zetten. Toen we het thema ‘leven’ samen kozen, dacht ik al snel aan een geboorte en via via kwam ik uit op de poli gynaecologie. Van tevoren wist ik niet wat een gynaecoloog allemaal doet als een zwangere vrouw langskomt op controle, en ik denk dat velen anderen dat ook niet weten. Daarom leek het mij mooi om de werkzaamheden van een gynaecoloog vast te leggen. Het was een echte ervaring om van Liv en de zwangere vrouwen foto’s te maken; een nieuwe wereld ging voor mij open. Naast dat ik fotografeerde, heb ik ook daadwerkelijk geleerd over het vak. Ik ben weer een ervaring rijker.

Top