Kleurrijk verdriet

In de fotoserie “Kleurrijk Verdriet” krijg je een kijkje en het leven van Ria. Zoals je ziet kun je niet om Ria heen. Het is een bijzondere, kleurrijke, kunstzinnige vrouw met een unieke stijl. Ria staat positief in het leven. Dit is sinds November 2020 nogal een uitdaging. Haar grote liefde Jan, de man waar ze al 42 jaar mee is getrouwd, kreeg toen de diagnose voor de NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) Lewy Body Dementie. Later in Februari 2021 kreeg hij ook de diagnose voor de NAH Vasculaire Dementie.  

 

Vasculaire Dementie is een van de meest voorkomende soorten dementie. Jan ervaart hierdoor een geestelijke achteruitgang. Spreken, denken en handelen gaat langzamer. Ook heeft hij lichamelijke verschijnselen, zoals langzamer lopen. De geestelijke achteruitgang bij Lewy Body Dementie wisselt van dag tot dag. Jan is regelmatig verward en ervaart soms visuele hallucinaties. Door de Lewy Body treden er de laatste tijd verschijnselen op zoals tremoren (trillende handen), langzaam bewegen en een gebogen houding. Daarnaast heeft Jan ASS (Autistische Stoornis in het Autisme Spectrum) en chronische depressie. Een zware en lastige tijd voor Jan, maar ook voor Ria, hun kinderen en kleinkinderen.  

 

Naast het verzorgen van Jan is Ria al meer dan 25 jaar gastouder. Met veel plezier draagt ze zorg voor kinderen van 0 tot 12 jaar oud, waar liefde, geborgenheid en ontdekken bij haar voorop staat. Dit zegt veel over haar; een zorgzame vrouw met een groot hart voor anderen.  

 

De dementie is langzaam in het leven van Jan en Ria geslopen. De situatie verergert traag waardoor Ria haar man ziet veranderen en verdwijnen. Ze voelt hierdoor veel verdriet. Hoe ga je om met het langzaam verliezen van iemand? Ria kan haar gevoel en emotie kwijt in het maken van prachtige schilderijen. De schilderijen met namen als ‘De Indringers’, Mijn Bubbel, ‘Warrigheid- Machteloosheid’ en ‘Afbrokkeling – Mantelzorgvertellen verhalen over de dementie en de gevolgen daarvan voor Jan, haarzelf en haar kinderen. Een verdrietige situatie waar Ria met haar creativiteit, kracht en moed een beetje meer kleur aanbrengt. 

Mijn naam is Lynn van der Tweel, ik ben 21 jaar oud en studeer Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik ben deze minor gaan volgen omdat ik altijd al een passie heb gehad voor het maken van foto’s. Ik vond het dan ook mega leuk om meer te leren over fotografie en dit toe te passen in een expositie. Jan en Ria zijn mijn lieve buren. Ik heb veel bewondering voor hun situatie en de manier waarop Ria hier mee omgaat. Door Ria’s verhaal te vertellen wil ik empathie en het begrip voor mantelzorgers versterken. 

Top