Leven in ontevredenheid 

 

Dit jaar heeft Nederland de zesde plaats behaald in de top tien van meest gelukkigste landen ter wereld. Vorig jaar stond Nederland zelfs op plaats vijf. Kortom, Nederland scoort heel hoog als het gaat om tevredenheid bij de gemiddelde inwoner. Toch zijn er nog steeds mensen die ontevreden en dus ongelukkig zijn. Maar waarover? Kampen de mensen die ongelukkig zijn met dezelfde problemen of hebben de mensen die ongelukkig zijn individuele punten waar ze tegenaan lopen? 

 

Deze fotoserie laat een onderbelicht aspect van de Nederlandse bevolking zien, namelijk ontevredenheid. Hiermee ziet u over welke groepen het gaat, die ervoor zorgen dat Nederland niet het meest gelukkigste land is ter wereld.  

 

In totaal zijn acht verschillende demonstraties gedocumenteerd. Van een eenmansprotest tot aan een massademonstratie. De demonstraties vonden plaats in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. 

 

Stichting Olijfboom organiseerde een protest, waarbij zij kinderschoenen op het Vredenburgplein legde. Hierbij werden ook kindernamen opgenoemd die de oorlog in Gaza niet overleefd hebben. Ruim honderd mensen namen het woord om de namen op te noemen, waaronder bekende Nederlanders. 

Activistengroep Let Woman speak was ook aanwezig in Utrecht. In het park Nieuweroord,op ongeveer vijf minuten lopen van Utrecht Centraal , waren veel mensen aan het protesteren voor veel punten: vrouwenrechten, abortusrecht en Lhbti-rechten. Ongeveer 200 mensen waren aanwezig bij de demonstratie. 

 

Ook de jonge activisten van activistengroep Fridays for Future Nederland was aanwezig in Utrecht om aandacht te vangen voor het klimaat. Zij deden het anders in vergelijking met Extinction Rebellion. Zij kleurden namelijk op het stationsplein een wereldbol met krijt. Met als slogan: “Save The world.Wanneer ze klaar waren, hielden ze een speech waarbij het klimaat onder de aandacht werd gebracht. “Wij als jongeren zijn uiteindelijk de dupe in de toekomst, dus nu is het moment om iets te doen!”, aldus Thomas van der Steen, woordvoerder van Fridays For Future Utrecht ( zie portret foto). De jongerengroep was in totaal met 35 in aantal gekomen. 

Activistenbeweging Animal Save Nederland organiseerde een protest, waarbij zij geblinddoekt een filmpje op een televisie lieten zien, waarin te zien was hoe dieren geslacht werden voor voedselconsumptie. Met als slogan: “What do you see?”. “Hiermee willen wij duidelijk maken dat je als vleeseter ook moet zien wat voor leed bij dieren plaatsvindt voor jouw stukje biefstuk.”, aldus Thomas Bouman, activist bij Animal Save Nederland. Met zes mensen stonden zij een middagje langs de grachten midden in de stad Utrecht. 

Alerk Ablikim is een Nederlandse Oeigoer. Toen hij acht jaar was, vluchtte hij uit China vanwege zijn religieuze achtergrond. Zijn vader is opgepakt en in een heropvoedingskamp geplaatst. Hij zet zich in voor de vrijheid van alle Oeigoeren en natuurlijk zijn vader. In Amsterdam staat een kunstwerk genaamd “ Bij de bijen “, waarbij vier tafels op elkaar gestapeld zijn. Alerk staat elke week onder dat kunstwerk met de Oeigoerse vlag. “ Erken de Oeigoerse genocide en breng het boven tafel!”, aldus Alerk Ablikim. 

Actiegroep Extinction Rebellion staat elke maandag van de maand op Utrecht Centraal om aandacht te vragen voor het klimaat. Om 12:00 uur is elke eerste maandag van de maand ook het luchtalarm te horen. Dit is het moment waarop zij gezamenlijk neervallen op de grond met bordjes en vlaggetjes in hun handen. Tijdens deze minuut houdt iemand van de groep een speech over de huidige toestand van het klimaat. Met als doel aandacht te creëren voor het klimaat en het gedrag van de mensen die langslopen positief te beïnvloeden. “ Wij mensen moeten bewuster leven en klimaatneutraal zijn”, vertelt Ferko Öry, activist bij Extinction Rebellion Nederland. De groep bestond uit 22 mensen. 

De in China verboden religieuze beweging Falun Gong is een campagne begonnen om het Nederlandse publiek te informeren over haar uitgangspunten en de vervolging waaraan zij in China blootstaat. Ze vragen voorbijgangers om een petitie te tekenen. Een groep van vijf mensen waren aanwezig. 

Opvallend is dat de meeste protesten plaatsvinden op Utrecht Centraal. Wie elke dag opnieuw komen om aandacht te vragen voor zijn of haar belangen, zijn de Jehova’s getuigen. Vanaf 8.:00 uur in de ochtend tot 17.:00 uur. Met een bord vragen ze voorbijgangers of zij geloven in god en of zij zich willen verdiepen in de bijbel. “Bevrijd je van alle kwaad en zoek toevlucht in je heer” wordt telkens herhaald. In Utrecht zijn zes vrijwillige Jehova’s getuigen, die wekelijks op centraal staan om je over de bijbel bij te praten. 

Ik ben Meric Yener. Ik wil je laten zien dat mensen in ontevredenheid leven. Zij demonstreren. Maar demonstraties zijn niet allemaal hetzelfde. Van tieners die krijten voor een beter natuur tot aan mensen met bivakmutsen, die schreeuwen voor meer lhbtq-rechten.

Top